כל אדם בישראל מחויב לשלם מס הכנסה מעבודה כל עוד הוא בריא. יחד עם זאת, נכים ואזרחים החולים במחלות שונות יכולים לקבל פטור במידה ונקבעה להם דרגת נכות של 90%. קבלו 5 דוגמאות לאזרחים הפטורים ממס הכנסה.
1 – נכים המקבלים קצבת ניידות
פטור ממס הכנסה ניתן לאזרחים שקיבלו מהוועדה הרפואית של משרד הבריאות דרגת נכות מעל 90%. בנוסף, הם זכאים גם לתו חניית נכים, השתתפות ברכישת רכב חדש, הקלות במיסים כמו ארנונה, חשמל, מים, טלפון, פטור מתור, סיוע לרכישת אביזרים ייעודיים לרכב וסיוע להנגשת הבית. מדובר על חולי ALSובעיות נוירולוגיות ואורטופדיות אחרות. על מנת לקבל את הפטור ממס הכנסה עליהם להגיש בקשה עם מסמכים רפואיים לרשות המיסים שתדון בה ותעניק להם פטור מלא.
2 – חולי קרוהן וקוליטיס
אזרחים הסובלים מקרוהן בצורה חמורה או מקוליטיס כיבית וזקוקים לאשפוז והוועדה הרפואית תקבע להם דרגת נכות צמיתה של 100%, יהיו זכאים לפטור מתשלום מס הכנסה. למרות זאת, אזרחים הסובלים מהמחלה בצורה קלה או בינונית וממחלות נוספות יוכלו לקבל דרגת נכות של 90% בשקלול כל הליקויים. חולים אלו אינם צריכים לאבד את כושר עבודתם ויוכלו להמשיך לעבוד ולקבל את הפטור.
3 – חולי סרטן
לאזרחים עם גידולים ממאירים שעקב כך מקבלים טיפולים אונקולוגיים או עברו ניתוחים או מחלתם מתפשטת באיברים אחרים, יוכלו לקבל נכות של 100% המזכה מפטור מס הכנסה. חולים אלו יכולים לעבוד בין טיפול לטיפול וחשוב שיקיימו שגרת חיים רגילה ובריאה. למרות זאת הם יכולים לנצל את ההטבה ולבקש פטור על נכות צמיתה או נכות זמנית לתקופה של מעל 185 יום בשנת המס. על החולים לצרף לבקשה בדיקות ומיפויים כמו:CT ,MRI , אולטרה סאונד ועוד.
4 – חולי לב
מחלות לב כמו אוטם בשריר הלב, אי ספיקה, מחלה כלילית, תעוקת חזה, הפרעות קצב, דלקת בשריר הלב או מסתמים בלב הן מחלות קשות שיש להתמודד איתן פיזית ונפשית ולכן לחולים אלו מגיעות זכויות רפואיות והטבות. בהתאם לחומרת המצב דרגת הנכות על מחלות לב נקבעת על 100% או בשקלול עם ליקויים אחרים. לבקשה לפטור ממס על חולים אלו לצרף בדיקות כמו: מבחן מאמץ, בדיקות הולטר, אק"ג ואקו לב.
5 – חולי סוכרת
חולי סוכרת זכאים לפטור ממס כאשר ההכנסות שלהם הן עד 615,000 ₪. למרות זאת חולים במחלה בתוספת ליקויים אחרים שהנכות שלהם חושבה באופן משוקלל, זכאים לפטור מלא על משכורתם.
לסיכום, כאשר מס הכנסה מכיר בנכות שנקבעה לחולה ואינו מערער עליה, החולה יקבל פטור ממס. במידה ולא נקבעה לחולה נכות של 90% הוא יוכל לערער על ההחלטה עד 45 יום. מדובר על תהליך מסובך ולכן מומלץ לקבל סיוע מקצועי העוסק בזכויות רפואיות.