משרד החינוך הישראלי הוא הגורם העיקרי האחראי להסדרת מערכת החינוך במדינה. המשרד מפקח על המדיניות והסטנדרטים המסדירים את כל היבטי החינוך, מהתפתחות הגיל הרך ועד להשכלה גבוהה. למרות מאמצי המשרד להבטיח שכל התלמידים יזכו לחינוך הטוב ביותר, עדיין עלולות להתעורר מחלוקות וחילוקי דעות.
כאשר אי הסכמות אלו אינן ניתנות לפתרון בערוצים המסורתיים, ניתן להגיש ערר לוועדת ערר במטרה לקבל סיוע בפתרון הנושא. במאמר זה נדון בוועדת הערר במשרד החינוך וכיצד יש להתנהל במסגרתה.
רישיון במשרד החינוך
במסגרת החוק במדינת ישראל, כל גוף חינוכי אשר יש בו מעל 10 ילדים (גיל 3 ואילך) נדרשים להחזיק ברישיון מיוחד אשר ניתן על ידי משרד החינוך. בתחילה, כמוסד חינוך עליכם להחזיק ברישיון לזמן מוגבל של שנה במסגרתה אתם עומדים לבדיקה ולאחר מכן אתם יכולים לקבל רישיון ארוך טווח.
במסגרת התהליך, הבקשה לפתוח גן ילדים או בית ספר נבדקת על ידי גורמים במשרד החינוך ולאחר שקילת הנושאים בעניינכם, מנכ"ל משרד החינוך יקבע אם אתם זכאים לרישוי והפעלה. במידה שהמנכ"ל בוחר שלא להעניק לכם את הרישיון המבוקש אתם זכאים להגיש ערר לגוף ועדת ערר במשרד החינוך.
הליך בקשת ערר על דחיית בקשת הרישוי
אם משרד החינוך סירב לבקשתכם לקבלת רישיון הפעלה למוסד חינוכי, אתם זכאים לערער על החלטה זו תוך 21 ימים, בתהליך המכונה הליך ערער. במסגרת הליך זה עליכם להגיש לוועדת הערער טפסים אשר מכילים את הטענות שלכם ביחס לאי קבלת הרישיון ובקשה מחודשת לבדוק את ההליך בעניינכם.
במסגרת כך, אתם יכולים למלא את בטפסים אשר נמצאים באתר משרד החינוך באופן עצמאי, אם כי לא מדובר באופציה המומלצת כי מדובר במסמך קצר שלא מאפשר לכם לכתוב את כל הטענות שלכם בצורה מסודרת.
סמכויות ועדת הערער
ועדת הערער היא ועדה מקצועית אשר מורכבת מחברים אשר ממונים על ידי שר המשפטים. בהתאם, הסמכויות שמוענקות לוועדה זו הן שוות ערך לשופטי בית המשפט המחוזי. כלומר, יש לה סמכות מעין שיפוטית ומומחיות בתיקים הספציפיים שעוסקים בתחום רישוי מוסדות החינוך.
התנהלות ההליך
במסגרת הפעולות של הוועדה, סדרי הדין שבה קבועים בתקנות והם דומים מאד להסדרים אשר נקבעים ביחס להסדרי המשפט המינהלי. כך, למשל, הערר מוגש יחד עם כל הראיות והמסמכים הרלוונטיים כבר בשלבים הראשוניים של התהליך, יש להגיש תצהיר, הגורם שמגיש את הערעור הוא הטוען הראשון וכן הלאה. אולם, ההליך קצת יותר מקל במובן זה שלא קשורים באופן מוחלט לדיני הראיות וסדרי הדין שנהוגים בבית המשפט לא מחייבים למול הוועדה.
לסיכום
אם אתם מוצאים כי נפגעתם מהחלטת מנכ"ל משרד החינוך ביחס לבקשה שהגשתם ואתם מעוניינים לפנות להליך ערער, רצוי שתבינו את ההתנהלות במסגרת ההליך ותפעלו בהתאם לכללים הנחוצים. לשם כך, מומלץ להתייעץ עם עורך דין בתחום שיעזור לכם למקסם את הסיכוי שלכם להצליח בתהליך.