החוק במדינת ישראל קובע כי כל אדם רשאי לצוות את הונו ורכושו לאחר מותו, לכל אדם או גוף העולה על רוחו. כדי שרצונו של הנפטר יתקיים, הוא צריך לכתוב צוואה לפי כללים קבועים בחוק, כדי שתהיה זו צוואה בעלת תוקף משפטי. בהיעדר קיומה של צוואה זו, נכנס לתמונה האפוטרופוס הכללי, עליו מוטל לחלק את העיזבון לפי כללים קבועים בחוק.
אם כן, מהי החלוקה לפיה פועל האפוטרופוס? איך אפשר לשנות אותה ומה ניתן לעשות כדי למנוע את הקרב על הירושה?
חלוקת ירושה לפי רצון הנפטר
בין אם אתם משרתים בסדיר, בקבע, או במילואים ובין אם אתם אזרחים, סביר להניח שיש לכם קרובי משפחה, העשויים בבוא היום להוריש לכם את הונם ורכושם.
גם אם אתם חיילים המשרתים בתפקיד קרבי ורוצים להבטיח שחלוקת הרכוש וההון שלכם תתבצע לפי רצונכם ולאו דווקא לפי החלוקה הנהוגה לפי חוק, בבוא היום, אם זה יקרה חו"ח כאשר אתם משרתים בצבא, ייתכן מאוד שתצטרכו את שירותיו של עורך דין צבאי שעוסק גם בירושה.
אבל למה כל כך חשוב להתנהל בנושא בסיוע מקצועי של עו"ד?
צוואה בעייתית או לא קיימת – מה עושים?
במקרים שבהם לא קיימת צוואה, או קיימת צוואה שאין לה תוקף משפטי, מוצאים עצמם היורשים לעיתים קרובות במלחמות ירושה קשות, אשר מותירות משפחה מפורקת, נוסף על הסבל שנגרם לה בעקבות הפטירה של יקירם.
מלחמות אלה יכולות להתרחש גם כאשר המצווה מורה בצוואתו על חלוקה שנראית בלתי הוגנת למי מקרוביו, בעיקר אם הצוואה לא נערכה באופן מדוקדק ומהודק, אשר יבטיח שלא יהיה ניתן לערער עליה.
כדי שמצב זה לא יתרחש, נהוג לפנות לעורך דין צוואות וירושות כדי לערוך צוואה, אשר תהיה בעלת תוקף משפטי, הוגנת והגיונית, עבור כל קרובי הנפטר.
צואה שנערכה ונחתמה על ידי נוטריון היא צוואה שיש לה תוקף משפטי חזק, בין היתר בגלל החובה לצרף לצוואה זו אישור רפואי המעיד כי המצווה היה בדעה צלולה, הבין על מה הוא חותם ואת ההשלכות לכך.
חלוקת רכוש הוגנת
למען האמת, כאשר מדובר על צוואה חוקית מכל ההיבטים האפשריים, כלומר – ערוכה חתומה על ידי עו"ד, אשר נכתבה בדעה צלולה, בפני שני עדים, אשר לא נערכו בה שינויים יוצאי דופן, קשה מאוד יהיה לערער עליה, עד בלתי אפשרי – גם אם החלוקה נראית לא הגיונית ואפילו בלתי הוגנת.
הרי המצווה רשאי לעשות בהונו ורכושו כל העולה על דעתו, כל עוד הציווי חוקי.
מכאן ניתן להבין כי בעיני החוק, כאשר קיימת צוואה חוקית, חלוקת רכוש הוגנת אינה רלוונטית, שכן הצוואה היא הקו המנחה את רשויות החוק והמשפט בישראל.
לסיכום
בין אם אתם מתכננים לערוך צוואה ובין אם אתם יורשים עתידיים של קרוב כלשהו, אין ספק כי הדרך הנכונה והבטוחה ביותר לגשת לטיפול בנושא היא בעזרת עו"ד מתאים.