ביטול ועיכוב הליכים הם שני מושגים שמתייחסים להתנהלות החייב מול הוצאה לפועל. אנשים רבים מתבלבלים בין שני הביטויים על אף שמשמעותם שונה. במאמר הבא ננסה לעמוד על ההבדלים הקיימים בין ביטול הליכים לעיכובם.
האחד מבטל, השני מעכב
האמת שכבר משמם של המושגים ניתן להבין באופן כללי מה ההבדל בין שניהם. עיכוב הליכים אינו מסיים את ההליכים אלא רק מביא לעצירה זמנית שלהם. לעומתו, ביטול הליכים הוא גורף וממש מחזיר את המצב לקדמותו, לפני שלשכת ההוצאה לפועל נקטה בצעדים כלפי החייב. הכוונה במילה הליכים מתייחסת לכל ההליכים המשפטיים שנעשו על ידי ההוצאה לפועל וגופים רלוונטיים נוספים לעניין. הרווחים שבהם הם עיקולים על משכורות או על חשבונות בנק, אך אלו יכולים להתבטא גם בסנקציות נוספות, כגון השתת צו עיכוב יציאה מהארץ ואפילו איום במאסר. על אף ההבדל הניכר בתוצאותיהם (ביטול זמני לעומת קבוע) חשוב לציין שכמו בכל התנהלות אחרת מול הוצאה לפועל גם במקרים של בקשה לעיכוב או ביטול הליכים, חשוב מאוד להתייעץ בעורך דין הוצאה לפועל. כתובת מומלצת להתייעצות אפשר למצוא באתר הבא: https://mkadv.co.il/עורך-דין-חדלות-פירעון/עיכוב-הליכים/.
מתי מתאפשרת בקשה לעיכוב הליכים?
חשוב להבהיר שבקשה לעיכוב הליכים אינה מתאפרת בכל מצב, ולמעשה היא תתקבל רק בתנאים ספציפיים. למשל, כאשר החייב כופר בקיומו של החוב ומגיש התנגדות לאופי החוב הוא מגיש בקשה לטענת "פרעתי" שאומרת שהחוב כבר נפרע בעבר. במקרים אלו יעוכבו הליכי ההוצאה לפועל עד לבירור הסוגייה בבית המשפט, שהוא האוטוריטה בנושא עיכוב מלא או חלקי של ההליכים.
מקרה נוסף בו תתאפשר בקשה לעיכוב הליכים הוא במקרה של איחוד תיקים בהוצאה לפועל, וכן במקרה של תחילת הליכי חדלות פירעון (פשיטת רגל). עוד אפשרות לעצירת ההליכים היא כאשר החייב נכנס להסדר קבוע עם לשכת ההוצאה לפועל. בסיטואציה זאת החוב זוכה למעמד של "תיק בהסדר". היות ותשלומי החוב מבוצעים באופן קבוע אין טעם בנקיטת הליכים נוספים.
מתי ניתן לבטל הליכים?
ביטול הליכים ייעשה במקרה של תחילת צו כינוס לפשיטת רגל. במקרים אלו יבוטלו ההליכים שמונעים מהחייב להחזיר את כספיו (למשל, החזקת רישיון נהיגה אשר מונעת מהחייב לנהוג ולהגיע למקום עבודתו). בנוסף, ביטול הליכים יתבצע גם כאשר החייב פרע את חובו במלואו, או כאשר מתברר כי ההליכים כלפיו לא נעשו כשורה (למשל לא נשלחו אזהרות לפני נקיטת הסנקציות).
רק עם עורך דין
מקומו של המסייע המשפטי חשוב מאוד בתהליך זה. היכרות עם ההוצאה לפועל ועם חוק על כל סעיפיו היא קריטית להתנהלות נכונה, ולכן עולה בצורך באדם הבקיא בתחום אשר יוכל למקסם את מצבו של הנישום. נוסף על כך, חשוב לציין שמדובר בעניין הדורש התעסקות בירוקרטית מסוימות לרבות צירוף מסמכים וראיות המעידות על יכולותיו הכלכליות של החייב. לכן היעזרות בעורך דין הוצאה לפועל היא מומלצת ורצויה ביותר.