חוק העונשין מגדיר עבירות רכוש ואף קובע את העונש בגינן. במאמר הבא נסביר מה העונשים הקבועים בחוק, על איזה עבירות רכוש הם חלים ומה אפשר לעשות בכל מקרה של זימון לבית משפט.
חוק העונשין בישראל מייצג את המשפט הפלילי. בגלל שיש בו מעל 500 סעיפים, חוק העונשין עולה בקנה אחד עם כל העקרונות של המשפט הפלילי ואף מונה עבירות פליליות ואת העונשים עליהן.
בנוסף, כדאי לדעת שקיימים נושאים ספציפיים שבהם נקבעו עבירות ועונשים גם בחוקים אחרים שאינם חוק העונשין – אך עדיין שייכים אל המשפט הפלילי.
מאפיינים של עבירות רכוש
עבירות רכוש מתאפיינות בכך שהן שייכות אל המשפט הפלילי בכלל ואל חוק העונשין בפרט. יתרה על כך, אלו עבירות נפוצות יחסית שחלות על שורה ארוכה של מקרים ונסיבות.
בין היתר, עבירות אלו יכולות להיות גניבה, לקיחה במרמה, התפרצות תוך תחבולה או אלימות וכמובן שוד מזוין. במילים אחרות, כל עוד יש פגיעה ברכוש – העבירה היא עבירת רכוש וצריך להתייעץ עם עורך דין פלילי לגבי האופן שבו חוק העונשין מתייחס אליה.
מה העונשים הקבועים בחוק בגין עבירות רכוש?
המשפט הפלילי ובתוכו חוק העונשין קובעים כי על מנת שעבירה תיחשב עבירת רכוש, חייב להיות בה מרכיב של כוונה תחילה. לשם השוואה, תאונה שגורמת לפגיעה ברכוש יכולה להקים עילה לתביעה – אך בגין משפט אזרחי ולא משפט פלילי. בנוסף, יש הבדל בין עבירות רכוש קלות לבין עבירות רכוש חמורות.
במקרים יחסית פשוטים של עבירות רכוש, כמו למשל בעת גניבה בין שני אנשים פרטיים, העונש המינימאלי הקבוע בחוק הוא 3 שנות מאסר. אך כאשר הגניבה או העבירה הן בנסיבות מחמירות יותר, כמו למשל בגניבה שמתבצעת על ידי מנהל, עובד או עובד ציבור, העונש יכול לנוע סביב 7-10 שנות מאסר.
מה העונש על פריצה ושוד?
חוק העונשין מתייחס בחומרה גם אל מקרים של פריצה והתפרצות. לפי הניסוח של החוק, פורץ הוא מי שנכנס למבנה על ידי כך שהוא שבר, פתח, משך, דחף, הרים או ביצע פעולה אקטיבית שעזרה לו להשיג את מטרתו תוך כדי שימוש באלימות, תחבולה ורמאות.
במקרים אלו, אדם צפוי לעונש מאסר של 5 שנים באשמת עבירת רכוש – אפילו אם הוא רק נתפס בנסיבות מחשידות וללא הוכחה לביצוע פריצה. במקרים שבהם לאחר הפריצה גם בוצע במקום פשע או גניבה, העונש יכול להגיע ל-7 שנות מאסר.
כמו כן, צריך להזכיר את עבירת השוד שהיא עבירת גניבה בנסיבות מחמירות ותוך כדי שימוש באלימות. בהמשך, יש את העבירה החמורה ביותר שהיא שוד מזוין: עבירה פלילית שהעונש עליה בישראל הוא של 20 שנות מאסר, עם אפשרות ל-14 שנות מאסר על מעשה שוד בלי שימוש בנשק.