כאשר אדם נשפט לעונש מאסר עולם, לרוב ישנו רושם כי מדובר בעונש שניתן לו לתקופה בלתי מוגבלת, ובפועל הוא עשוי להישאר במאסר עד לסיום חייו. אולם, רבים אינם יודעים כי מדובר בעונש שניתן להקל עליו בתנאים מסוימים, תוך פניות שונות שיכולות להוביל לשחרור מוקדם או לקיצור עונש. מאסר עולם, על פי רוב, הוא אחד העונשים הקשים והקשים ביותר שהמערכת המשפטית יכולה להטיל, אך יש להבין את כל המרכיבים סביבו ואת השפעתם על עתידו של כל מי שמרצה אותו.
מהו למעשה מאסר עולם?
המשמעות של מאסר עולם, כפי שמפורט באתר הפליליסט היא שלמעשה האדם יישאר במאסר במשך כל חייו, למעט במקרים נדירים. בעונש כזה, התפיסה הציבורית היא כי מדובר בכלא שלא ניתן להשתחרר ממנו, ולכן רבים אינם מצליחים להבין כיצד ניתן לקצר את העונש או לשחרר את הנידון. מאסר עולם בדרך כלל מוטל על פי רוב בתיקים שבהם המעשה הוא חמור במיוחד, כמו רצח או פשיעה חמורה. עם זאת, ישנם משתנים רבים שיכולים להשפיע על מצבו של אדם המרצה את העונש הזה, ובחלק מהמקרים גם על הדרך בה יתנהל מאסר זה.
איך ניתן להקל על עונש מאסר עולם?
בעקבות החוק בישראל, מי שמרצה מאסר עולם עשוי, בתנאים מסוימים, להגיש בקשה לקיצור עונש. לאחר תקופה מסוימת של שהות במאסר, המערכת המשפטית יכולה לשקול את אפשרות שחרורו המוקדם של אדם ששוחרר ממאסר עולם, וזאת אם הוא עמד בתנאים המאפשרים זאת. הגורמים השונים שיכולים להקל על מאסר עולם כוללים את התנהגותו של האסיר, את הצלחתו בשיקום האישי והמקצועי במהלך מאסרו, ואת כישוריו להשתלב מחדש בחברה. אחת האפשרויות המשמעותיות לכך היא מועמדות לשחרור על תנאי, שתובא בפני ועדת השחרורים.
תנאים חשובים להשפעתה של ועדת השחרורים
ועדת השחרורים, שהיא ועדה מקצועית המורכבת משופטים, סוהרים וגורמים אחרים במערכת המשפט, בוחנת את הבקשה לשחרור מוקדם של אסירים המרצים מאסר עולם. לשם קבלת החלטה אם להקל בעונשו של אדם, הוועדה בודקת גורמים כמו התנהגותו של האסיר, ההתפתחות האישית שלו במהלך השנים ומצבו הרפואי. במקרה של אדם שהשתפר ושם דגש על תיקון דרכיו, סיכוייו לקבל החלטה חיובית בשחרור מוקדם עשויים להיות גבוהים.
אחת הסיבות להחלטה לשחרר אסיר שעבר את תקופת המאסר, היא חשיבה מחודשת על האפשרות לשלב את אותו אדם בחברה. ככל שהאסיר הראה שהתגבר על הקשיים שעמדו בפניו במהלך תקופת מאסרו ועבר שיקום משמעותי, יש סיכוי גבוה יותר כי יוכל להשתחרר מוקדם יותר. עם זאת, במקרים של עבירות חמורות במיוחד, ההחלטה על שחרור מוקדם עשויה להיתקל בקשיים רבים, והשאלה העיקרית שמנחה את הוועדה היא האם מדובר באדם שבאמת "עבר שינוי" או שמא יישאר סכנה לציבור אם ישוחרר.
מאסר עולם – האם הוא באמת לכל החיים?
על פי החוק, מאסר עולם אינו בהכרח מדובר במאסר ללא תום. פעמים רבות עולה השאלה האם מאסר עולם באמת יכול להימשך לכל החיים. מאסר עולם אמנם נשמע כעונש שמלווה את הנידון לכל ימי חייו, אך לא תמיד כך המצב. באופן עקרוני, ישנם מצבים בהם ניתן לקבל קיצור של העונש הזה בתנאים מסוימים, כמו הצגת התנהגות טובה בשעותיו בכלא והכנה לשחרור. לא כל אסיר שהורשע בעבירה חמורה ובוצעה לו גזר דין של מאסר עולם יישאר במאסר לכל החיים – יש אפשרות לשחרור מוקדם אם התקיימו תנאים מסוימים.
האם יש מקום לתקווה בשחרור מוקדם?
מאסר עולם איננו מאסר נצחי, לפחות לא בהכרח. במקרים רבים יש מקום לשינוי – לא כל אדם ששוחרר ממאסר עולם נושא את הצלקת של העבירה שביצע על חייו או על חיי אחרים. מאסר עולם נושא בו את האתגר של תיקון האדם, ומי שמצליח לשנות את דרכיו, לשפר את מצבו הרגשי והחברתי ולעבור שיקום יעיל – עשוי למצוא את הדרך לקיצור עונשו ולשוב אל החברה.
ההשלכות של כל החלטה
קבלת החלטות כבדות משקל שיכולות להוביל לקיצור העונש או לשחרור מוקדם, יושבות על כתפיים כבדות – אלו הן החלטות שיכולות לשנות חיים. קיצור מאסר עולם איננו דבר שנעשה בקלות ראש, וכמובן – כל החלטה כזו צריכה להתבסס על שיקולים עניינים, על מנת להבטיח את טובת הציבור ושימור החוק והסדר.
לסיכום, מאסר עולם בהחלט עשוי להימשך לכל החיים, אך לא תמיד כך. ישנם תנאים, שיקולים ומנגנונים שמאפשרים את קיצור העונש, והם מבוססים על שיקול דעת משפטי ומדעי. לא מדובר בעונש בלתי הפיך, אך הוא בהחלט דורש שינוי משמעותי מצד הנידון.
הפליליסט – עורך דין פלילי סניף ירושלים:
דרך חברון 101, בית הנציב, ירושלים
קומה 2 כניסה A בסמוך לרולדין.
סניף פתח תקווה:
יצחק רבין 2, פתח תקווה
לשיחת ייעוץ: 052-799-9799
מייל: [email protected]