הכנת הסכם הורות משותפת: מה השלבים שיש לעשות?

ישנן דרכים רבות להפוך להורים ולמעשה, אף אחת מהן לא מחייבת אתכם להצטרף למוסד הנישואין. הורות משותפת היא דרך מוסכמת להפוך להורים לילדים גם מבלי להינשא ואפילו מבלי לנהל יחד חיים משותפים או מערכת יחסים רומנטית. אז מה חשוב לדעת על הסכם הורות משותפת ומהם השלבים לעריכת ההסכם מול עורך הדין?

 

מהו הסכם הורות משותפת?

במציאות של המאה ה-21, כולנו מודעים להתקיימותן של עשרות צורות משפחתיות שונות. התא המשפחתי המסורתי כמובן עדיין מחזיק מבחינה סטטיסטית בעיקר שיעור היילודה, אך מידי שנה מצטרפים אליו עוד ועוד אנשים מתאים משפחתיים שונים שהופכים להורים. ביניהם אפשר למצוא את המשפחות מקהילת הלהטב"ק, חברים טובים שהופכים לפונדקאים, זוגות שאינם מעוניינים לקחת חלק במסורת הנישואין ועוד. מכיוון שלא אחת מתקיים מצב שבו גידול הילדים מתבצע בשני בתים בעקבות מגורים בנפרד, חשוב ליצור הסכם הורות משותפת שמסדיר את כל תנאי גידול הילד מרגע הלידה ועד הגעתו לבגרות.

זוהי הדרך היחידה למנוע סכסוכים ומחלוקות עתידיות בנוגע לגידול הילדים על כל היבט שהוא: מגורים, כלכלת הבית, חינוך, חוגים ותחומי עניין, תנאי מחייה נאותים ועוד. הסכם ההורות המשותפת מעגן מבחינה חוקית ומשפטית את כל התנאים שנוצרו בין ההורים הטריים ו/או העתידיים ומונע מהם לקבל החלטות חד צדדיות בנוגע לגידול הילד.

 

השלב הראשון: הסכמה הדדית

מאחר ויצירת חיים זקוקה מטבעה להסכמה ומעורבות של שניים, כך חשוב להסכים מול הצד השני ומבעוד מועד בנוגע ליצירת ההסכם. מומלץ שקיומו של ההסכם יהווה תנאי מקדים, שכן הוא יאפשר לצדדים להבין היטב ולעומק את השלכות החלטתם ואת קיום הקשר העתידי ביניהם גם אם הם בוחרים שלא להימצא במערכת יחסים כלשהי, או לנהל משק בית משותף. עורך דין מקצועי יוכל להציג בפני הזוג דילמות וסוגיות להתלבט עליהן מתוך היכרותו עם מקרים בעבר ובכך לשפוך אור על המוכנות האישית של הצמד להתחייב להליך ולילדם העתידי המשותף ללא דופי.

 

השלב השני: עריכת ההסכם

הסכם הורות משותפת לא מושפע מנוסח אחיד והוא נוצר עבור כל תא משפחתי באופן נפרד ומדויק לצרכיו, השקפותיו ומהלך חייו. מסיבה זו אין להשתמש בשום נוסח מוכן שמצאתם ברשת וקיימת חשיבות רבה לדיון במגוון נושאים שעליהם צריך להסכים לפני שיעלו על הכתב. בין הנושאים המרכזיים תמצאו את סוגיית החינוך (דתי? חילוני? אנטרופוסופי? כן ברית מילה? כן טבעוני? כן אכילת כשר בלבד? כן לכל החיסונים? ועוד), ענייני המשמורת לרבות מגורים כעת ובעתיד, זכויות הוריות, היחס להורה האחר, הפרדה רכושית, תקופת ההריון והלידה (בדיקות, מעקבים, שירותים נלווים כמו דולה, היכן הלידה תתרחש, אופן התמיכה של ההורים זה בזה וכו'), זמני שהות (של ההורים ושל אנשים אחרים, למשל סבים וסבתות), נסיעות לחו"ל, כלכלה ורווחת הילד, שם הילד, חסכונות פיננסיים, שימוש בחומרים גנטיים ועוד המון.

 

השלב השלישי: הגשת ההסכם

הסכם הורות משותפת שנערך ונחתם אצל עורך דין המתמחה בנושא, יצטרך לעבור בגרסתו הסופית ובחתימת שני ההורים העתידיים לאישור בית המשפט לענייני משפחה. אם הלידה טרם התרחשה, ההסכם יישמר אצל עורך הדין ויוגש לאחר הלידה על מנת לקבל תוקף של פסק דין מחייב.

 

הורות

 

תוכן עניינים

רוצים לפרסם אצלנו באתר? השאירו פרטים ונחזור אליכם

אהבתם את הכתבה ? שתפו בקליק
כתבות אחרונות באתר
כתבות נוספות שאולי תאהבו