הורות משותפת היא הסדר משפטי שבו להורים המתגרשים יש הגדרה שווה ללא היררכיה בתשלום המזונות.
המאמר יפרט מה מגיע לאם או לאב בתשלום מזונות הורות משותפת.
מהי הורות משותפת?
הורות משותפת היא משמורת של שני ההורים החולקים את גידול הילדים המשותפים ביניהם באופן שווה לאחר הגירושין. בניגוד למשמורת של הורה אחד בלבד ומבחינת זמני החלוקה בין ההורים, הילדים נמצאים חצי שבוע אצל האם וחצי שבוע אצל האב. אין צורך בהסדרי ראייה כמו כשיש במשמורת מלאה. במסגרת ההורות המשותפת שני ההורים קובעים ביחד החלטות לגבי ילדיהם שלא כמו במשמורת מלאה בה רק אחד מההורים קובע את ההחלטות. על מנת לפעול לטובת הילדים ולפגוע בהם כמה שפחות, זוגות רבים הפונים לגירושין מחליטים לערוך הסכם הורות משותפת.
מהם היתרונות של הורות משותפת?
ישנם שני יתרונות בולטים בהורות משותפת: טובת הילדים המשותפים והשינוי החברתי במשפחה. כלומר, ניתן לשמור על קשר תקין של ההורים עם ילדיהם למרות הגירושין ולהמשיך ולגדל אותם ביחד בשני בתים שונים וללא הסדרי ראייה. כאשר רק אחד ההורים מקבל משמורת, למרות הסדרי הראייה, נוצר נתק עם ההורה השני והילדים למעשה מתגוררים רק עם ההורה במשמורת מלאה. המשמורת המשותפת היא רציפה ובריאה יותר לילדים.
מזונות משמורת משותפת
עד לפני כ-3 שנים בית הדין היה מחייב את האב בתשלום חודשי קבוע עבור מזונות לילדיו במשמורת האם עד גיל 15. בעקבות תהפוכות בחוק, הורים במשמורת משותפת צריכים לשאת באופן שווה את נטל המזונות בהתאם ליכולות הכלכליות שלהם, כאשר סכום המזונות נקבע בהסכם. לפיכך, כל ההוצאות הקשורות בבריאותם, בחינוכם ובגידולם של הילדים יהיו שוות כאשר משכורותיהם שוות. השינוי בחוק מאפשר להגיש תביעה להגדלת מזונות כאשר הילדים המשותפים נמצאים יותר זמן עם אחד מההורים ובמקרים בהם המצב הכלכלי של אחד ההורים משתפר או יש בו הרעה. למשל, אמא שמעוניינת בהגדלת מזונות צריכה להוכיח שמצבה הכלכלי התדרדר או שמצבו הכלכלי של האב השתפר, שמצבו של הילד דורש טיפולים מיוחדים וכד'.
מה עושים במקרה שאחד ההורים מפר את ההסכם?
במידה ואחד ההורים הפר את ההסכם של המשמורת המשותפת, בית המשפט קובע את משמורת הילדים מחדש לטובתם של הילדים. מאחר ולהסכם הורות משותפת יש תוקף משפטי, ניתן אף לשנות את תנאיו בבית משפט לדיני משפחה. על מנת לעשות זאת בצורה נבונה ומבלי לפגוע בהורות המשותפת מומלץ לפנות לבית המשפט בסיועו של עורך דין לדיני משפחה. לסיכום, כאשר יש משמורת משותפת והילדים בגילאי 6-15, דמי המזונות ישולמו עלי ידי שני ההורים באופן שווה ובהתאם למצבם הכלכלי. הסכום ייקבע בהתאם לגובה המשכורות של ההורים. את ההסכם ניתן לשנות ולבקש הגדלת מזונות כאשר המצב הכלכלי משתנה.