שכירים, עצמאים, יזמים ובעלי עסקים מוצאים את עצמם מתמודדים עם חובות ועם חדלות פירעון בעקבות משבר הקורונה. אז מה עושים במקרים כאלה ואיזה סוג של התחשבות אפשר לקבל מרשויות המדינה? הנה כל התשובות.
חדלות פירעון מתארת מצב שבו חייבים עומדים בפני פשיטת רגל. אם החייבים לא מצליחים להגיע להסדר מול נושים באופן עצמאי או דרך ההוצאה לפועל, הם עלולים למצוא את עצמם במצב של חדלות פירעון.
ספציפית בתקופת הקורונה ובגלל טיפול ממשלתי כושל שמבוסס על שיטה של סגרים במקום על בידוד דיפרנציאלי של אזורים וערים בארץ, יותר ויותר אנשים מוצאים את עצמם כיום במצב של חדלות פירעון. זה כולל לא רק אנשים פרטים ושכירים שפוטרו, אלא גם עצמאיים, יזמים ובעלי עסקים גדולים או קטנים שפשוט לא הצליחו לשרוד את המשבר הכלכלי.
המטרה: שיקום החייב והחזרה לחיים רגילים
חדלות פירעון בזמן קורונה מדגיש האת החשיבות של מטרת תהליך חדלות פירעון. אם בעבר נהוג היה להתייחס אל התהליך הזה רק ככלי שבו משתמשים על מנת שחייב ימלא את חובותיו בפני הנושים, הרי שעכשיו ברור שהמטרה צריכה להיות שיקום החייב והחזרתו לחיים רגילים.
בכל מקרה, החוק קובע שההליך יכול להתקיים מקסימום 4 שנים, אבל את ההפטר אפשר לקבל עוד קודם. בתקופת הקורונה, אפשר לדחות חלק מהתשלומים ללא ריבית ובכל מקרה המענקים אינם מחייבים דיווח לממונה – למעט מענקים לעצמאיים שהם תחליף להכנסת העסק וכן מחייבים דיווח.
לבסוף, מתגבש כיום תיקון לחוק חדלות פירעון שבו מציעים מסלולים מיוחדים. אם החוק יעבור, הוא יאפשר לחייבים לקבל הגנות מול הנושים בהגבלות קלות יותר בהשוואה לתהליך הרגיל שאומץ לפני תקופת הקורונה.
ההשלכות של חדלות פירעון
הטעות הנפוצה היא לבחון את הנתונים של חדלות פירעון רק מבחינת ההשלכות על החייבים. בפועל, חשוב לדעת שיש לזה השלכות כלכליות רחבות גם על הנושים. כאשר חייב מגיע למצב של חדלות פירעון, סביר להניח שחלק מהנושים יקבלו רק חלק מהכסף – מה גם שנושים מסוימים עלולים שלא לקבל כלום.
כך מתמודדים עם חדלות פירעון
אדם שסך החובות שלו עולים על הנכסים נמצא במצב של חדלות פירעון ולכן זכאי לבקש את הגנת החוק מפני הנושים. מנגד, אותו אדם חייב גם צריך לעמוד בתכנית של החזרים כספיים כמידת היכולת הכלכלית ולפי הנכסים שברשותו. אם האדם עומד בתכנית ובתנאים, הוא יקבל בסוף התהליך "הפטר" – פטור מחובות.
תנאי התשלום שבהם החייב צריך לעמוד נקבעים על ידי שני גורמים: או גורמים רשמיים במעמד שופט מטעם רשות האכיפה והגבייה, או הממונה על חדלות פירעון במשרד המשפטים. בנוסף, את התהליך מלווה נאמן שתפקידו לחלץ כמה שיותר כסף מהחייב על מנת שהחוב יוחזר לנושים.