הגעה לגיל פרישה לפנסיה זה בהחלט צעד משמעותי בחיים של כל אדם, ויש לא מעט דברים שכדאי להביא בחשבון כדי להיערך כמו שצריך לתהליך. בואו נצלול פנימה ונדבר על כמה עובדות חשובות שכדאי להכיר לפני שאתם עושים את אחד הצעדים הגדולים בחייכם.
1. תכנון פרישה – מתי להתחיל?
התקופה האידיאלית להתחיל בתכנון היא 5 שנים לפני הפרישה בפועל, כאשר המינימום הוא חצי שנה, על מנת לאפשר קבלת החלטות מושכלות ולא בחיפזון. תכנון מוקדם מקנה יתרונות רבים, כמו בחירת מסלול פנסיוני מתאים לפי רמת הסיכון הרצויה, ניצול הטבות מס רלוונטיות כמו הפקדות לקופות גמל ולקרנות השתלמות, בניית תיק השקעות מניב המאפשר צבירת תשואה לאורך זמן, והגברת המודעות למצב הכלכלי העתידי לצורך תכנון נכון של ההוצאות בהווה.
בישראל ישנם 3 מועדי פרישה חוקיים: פרישה מוקדמת מגיל 60 המשפיעה על גובה הקצבה, פרישת רשות בגיל 67 לגברים ובין 62 ל-65 לנשים (תלוי בשנת הלידה), ופרישת חובה בגיל 67 לשני המינים, עם אפשרות דחייה עד גיל 71 או 72 עבור הורים שכולים.
2. קיבוע זכויות – מה זה בכלל?
ובכן, תיקון 190 לפקודת מס הכנסה, שהתקבל בשנת 2012, מעניק לפורשים בישראל סל הטבות בשווי של 853,632 ש"ח נכון לשנת 2023, אשר צפוי לגדול עד כמיליון ש"ח עד 2025. מטרת סל ההטבות היא לעודד פורשים לנצל את חסכונותיהם לאורך זמן על ידי לקיחת הכספים כקצבה ולא כסכום חד פעמי, מתוך הנחה שאנשים מתקשים לשמור על כספים שהתקבלו בסכום גדול וחד פעמי לאורך זמן.
סל ההטבות שמוענק במסגרת קיבוע הזכויות שלכם, מציע למעשה הפחתה במיסוי הכספים שצברתם לקראת הפרישה. הזכאות לפטור ממס מתחילה בגיל הפרישה או בגיל שבו מתחילים לקבל קצבת פנסיה, לפי המאוחר מביניהם. מעוניינים במידע נוסף על קיבוע זכויות ועוד? לחצו כאן – https://www.parashti.co.il.
3. פדיון ימי מחלה – איך זה עובד?
ימי מחלה הם ימים בהם זכאי עובד להיעדר מעבודתו עקב מצב בריאותי לקוי, ולקבל תשלום מהמעסיק החל מהיום השני להיעדרות. עובד שכיר זכאי לצבור 1.5 ימי מחלה לכל חודש עבודה, עד לתקרה של 90 ימים. ברוב המקרים, עובד שפורש או מפוטר אינו זכאי לפדיון ימי מחלה שלא נוצלו, למעט מקרים בהם קיים הסכם קיבוצי או אישי המאפשר זאת.
במקרים בהם ניתן לפדות ימי מחלה, הפדיון מחושב לפי נוסחה הלוקחת בחשבון את אחוז ניצול ימי המחלה לאורך תקופת העסקה, כאשר ככל שהעובד ניצל פחות ימים כך יקבל יותר כסף. תשלום דמי פדיון ימי מחלה פטור מדמי ביטוח לאומי ומס בריאות, וניתן לנצל לגביו את הפטור ממס הניתן למענקי פרישה.
לסיכום
הגעה לגיל פרישה זה אירוע מרגש ומשמעותי לטווח הקצר והארוך יחד. לכן, הקפידו להתחיל ולנהל את התהליך בצורה הנכונה, היעילה והמיטיבה עבורכם. שיהיה המון בהצלחה!