חוק המנגלים – האם ניתן לעצור את המנגל ביום העצמאות?

המנגל מהווה דרך חגיגה נפוצה בקרב הישראלים במהלך החגים השונים, ובראשם יום העצמאות. למרות זאת, ככל שהמנגל נמצא במרפסת של הדירה מתחתינו, מדובר במטרד משמעותי, שאף אחד לא חפץ בו. מה אומר החוק, אלו אפיקי פעולה קיימים ומתי יוגדר מנגל כמטרד גם בערב יום העצמאות?

עבור אנשים רבים, דירת המגורים שלהם היא מקום מנוחה. מדובר על קניינינו הפרטי, בו, על פי חוק, אנו זכאים לעשות ככל שברוחנו (בגבולות הטעם הטוב), מבלי לתת דין וחשבון לאף אדם. אולם, הטענה לעיל אינה נכונה במקרים בהם אנו מהווים מטרד כלפי שכנים או עוברי אורח, קל וחומר במקרים בהם אנו מפריעים לשכנינו, במידה ואנו גרים בבית משותף.

אחד מהמקרים האמורים הוא יום העצמאות. רובם המכריע של הישראלים בוחרים לחגוג את יום הולדתה של המדינה בהכנת בשרים על גחלים. בעוד חלקם אורזים את הציוד ויוצאים אל השטחים הפתוחים, חלק לא מבוטל מהחוגגים בוחרים להדליק את המנגל בבית. הדיון האמור מתחזק ביום העצמאות הנוכחי, בו כולנו מסוגרים בבתים, באדיבות הקורונה היקרה.

ככל שאלו גרים בבית פרטי, אין בעיה ממשית. אולם, כאמור לעיל, ככל שמדובר בדיירי בית משותף, המנגל עלול להפוך לנטל. ריח לא נעים ועשן שיוצר מחנק מביא דיירים רבים לסגירת כלל חלונות הבית, ומעבר לכך מקים תחושה של מועקה, בשל העובדה שבביתי הפרטי אני חשוף למטרד טורדני. נשאלת השאלה, האם ניתן לעצור את המנגליסטים הסוררים?

 

מה אומר החוק

ישנן מספר הוראות חוק, הבוחנות את המקרים באופן פרטני, כך שבחלק מהמקרים, כאשר מדובר בהפרה בוטה ומתמשכת, ניתן יהא לפעול במישור משפטי כנגד השכן.

  • פקודת הנזיקין – מטרד ליחיד. סעיף 44(א) לפקודת הנזיקין קובע כי: "מטרד ליחיד הוא כשאדם מתנהג בעצמו או מנהל את עסקו או משתמש במקרקעין התפושים בידו באופן שיש בו הפרעה של ממש לשימוש סביר במקרקעין של אדם אחר או להנאה סבירה מהם בהתחשב עם מקום וטיבם".
  • חוק למניעת מפגעים – הוראה לעניין ריח. סעיף 3 לחוק קובע כי "לא יגרום אדם לריח חזק או בלתי סביר, מכל מקור שהוא, אם הוא מפריע, או עשוי להפריע, לאדם המצוי בקרבת מקום או לעוברים ושבים".

 

הקשיים עם החוק

בשתי הוראות החוק המובאות, כפי שניתן לראות, יש שימוש במילים סביר ובלתי סביר. לאלו אין הגדרה מדויקת, וייבחנו בכל מקרה לגופו. כלומר, אין מדובר בחוק בינארי, בו נעברה עבירה או שלא, אלא בחוק הנתון לפרשנותו של בית המשפט. משכך, אדם הנקלע לסכסוך עם שכנו בנוגע להפעלת המנגל, לא יוכל לדעת במרבית המקרים האם ידו על העליונה.

 

כיצד יודעים מתי הפעלת המנגל היא בלתי סבירה?

ישנם מספר קווים מנחים, המאפשרים בחינת מקרה ספציפי, שיוכלו להעניק מושג לגבי המעמד המשפטי של התלונה. נתונים אלו בעצם בוחנים את הזכויות של בעלי הדירות ומנסה למצוא איזון בין השתיים. ככל שאחד הצדדים הפר את האיזון, הוא יחוב לשכנו בגין ההפרה.

באופן כללי, בית המשפט בוחן את סבירות המנגל, המתבצע על ידי מספר פרמטרים. ראשית, ייבחן בית המשפט את המיקום שממנו בוצעה ההטרדה והיקף האוכלוסייה לה מפריעה התופעה. באם מדובר בחצר המשותפת של הבית, ניתן יהא להידרש לדיני הקניין, ובמקרים מסוימים לקבוע שמדובר בשימוש שאינו סביר ברכוש משותף. לאחר מכן, יבחן בית המשפט האם השימוש היה בזמן סביר. בעוד ישנם ימים בהם תופעת המנגלים מוכרת (חגים, ימי חופש מערכתיים ועוד), ישנם ימים בהם התופעה לא תהא סבירה. דוגמה ליום שאינו סביר הוא ערב שישי. כמו כן, ייבחן בית המשפט את היקף המקרים בהם מתבצעת ההפרה. באם מדובר בהפרה חד פעמית, שנגרמה בעקבות ציון אירוע (יום הולדת, גיוס ועוד), ספק אם בית המשפט יקבע שהייתה הפרה, בעוד באם השכנים עושים על האש פעמיים בשבוע, באופן שמשפיע באופן מהותי על מהלך חייכם בדירת המגורים, סביר מאוד שבית המשפט יטיל צו מניעה על הפעולה.

 

מסקנות

אם כן, לאור האמור לעיל, ספק אם ניתן יהא לעצור את תופעת המנגלים ביום העצמאות, גם אם הדבר גורם לאי נוחות. מדובר על יום בשנה, בו בית המשפט מכיר בזכותם של האזרחים לחגוג כאוות נפשם. טענה שעוזרת לבית המשפט להגיע למסקנה האמורה מגיעה מכוח תקנות למניעת מפגעים (מניעת רעש). סעיף 3 לתקנות קובע כי אסור להרעיש בשעות הצהריים והלילה, אך מסייג את תחולתו, בין היתר, במהלך ליל יום העצמאות. יש לציין כי למרות זאת, ישנן נסיבות שבגינן כן יהא ניתן לעצור את התופעה, גם בערב יום העצמאות, כך שמומלץ במקרי קיצון להיוועץ עם מומחה בתחום.

 

מה כן אפשר לעשות

אחת הדרכים האפשריות למניעת התופעה היא כינוס אספת דיירים או קביעת כללים בתקנון הבית. במהלך אספה כללית של דיירי הבית ניתן להגיע להחלטות שונות, לרבות שעות בהן ניתן לעשות מנגל, קביעת אזור מוגדר לתפעול מנגל שימנע הטרדה של יתר השכנים, קביעת ימים בהם לא ניתן להדליק את המנגל ואף חיוב כלל הדיירים לרכוש מנגל הפועל על בסיס חשמל או גז בלבד.

 

מספר המלצות לפני שנסיים

היות ומדובר במטרד שנובע מהנאה של אחד הצדדים, ניתן לנסות ולהגיע להסכמה ללא כל נקיטת הליכים משפטיים. ראשית, ניתן לפנות אל הגורמים המפריעים ולנסות להגיע עמם להסכם פשרה. בסופו של יום, כולנו לעיתים יוצרים מטרד לשכנים. בנוסף, ניתן לבקש מהדייר המפריע לנסות להסית את העשן לכיוון אחר. שימוש במאוורר, בפינת המרפסת, אמור להפחית את כמות העשן שמגיעה אל ביתכם. לבסוף, במידה וכלל פעולותיכם לא צלחו, ניתן לפנות ליעוץ משפטי לסיוע. באם עומדת לכם עילת תביעה מבוססת, מכתב חתום על ידי עורך דין עשוי לסיים את ההטרדה באופן מוחלט.

במידת הצורך, משרד עורכי דין אורדן ושות' זמין עבורכם בכל עת, בכתובת https://www.ordanlaw.co.il ובטלפון 6198 – 230 – 077.

שיפודים

תוכן עניינים

רוצים לפרסם אצלנו באתר? השאירו פרטים ונחזור אליכם

אהבתם את הכתבה ? שתפו בקליק
כתבות אחרונות באתר
כתבות נוספות שאולי תאהבו