הקשר הסיבתי בין השירות הצבאי והפרעות נפשיות

ידוע לכל כי תקופת השירות הצבאי אינה פשוטה. אלמנטים כמו ריחוק מהבית, מעבר לתנאים לא נוחים ומסגרת נוקשה ואינטנסיבית, עשויים להוביל לרמה גבוהה של מתח נפשי ולחץ. לצערנו, במקרים מסוימים הקושי הנפשי המעיב על החייל עשוי להתפרץ כהפרעה נפשית. ברוב המקרים בהם חייל לוקה באיזושהי מחלה או הפרעה במסגרת הצבאית, ובפרט כאשר הסיבה היא אופי השירות הצבאי עצמו, לחייל יש עילה לתביעת משרד הביטחון. תביעה מסוג זו, במידה והיא מצליחה, עשויה להניב פיצויים כספיים נכבדים. יתרה מזאת – עצם ההכרה של משרד הביטחון בהפרעה הנפשית כשלעצמה היא חשובה, כיוון שמרגע ההכרה והלאה החייל רשאי להגיש תביעה חוזרת במידה וחווה החמרה במצבו, ובהתאם יוכל לזכות בפיצויים נוספים המותאמים לאורח חייו המשתנה.

 

הוכחת הקשר הסיבתי

על מנת להציג עילת תביעה למשרד הביטחון, על החייל להציג קשר סיבתי בין התפתחות ההפרעה הנפשית לבין השירות הצבאי. בשביל שמשרד הביטחון יפרוש את אחריותו על ההפרעה הנפשית, על החייל לספק הוכחות מספיקות לכך שבעיותיו הנפשיות נוצרו בגלל קשיים במסגרת הצבאית. הוכחת קשר סיבתי במקרים של הפרעות נפשיות הם מורכבים במיוחד, בשל אופיין החמקמק של הפרעות נפשיות. קשה מאוד לעמוד על מועד התפרצות ההפרעה הנפשית, ועל אף כמה וכמה מורכב להוכיח כי השירות הצבאי הוא הגורם היחיד להתפרצות המחלה.

חשוב לדעת – משרד הביטחון מכיר בכך שלהפרעות נפשיות יש 'טריגרים' שונים, ולכן אין דרישה כי האירוע \ התקופה המתוחה שבגינם התפרצה ההפרעה הנפשית, יהיו חריגים באופן יוצא דופן.
כמו כן, יש להדגיש כי ההפרעה הנפשית נגרמה בתקופת השירות הצבאי. רקע נפשי מורכב או קיום מחלות נפש במשפחת החייל, עשויים להקשות על ביסוס הטיעון.

 

הליך התביעה

על החייל להגיש בקשת פיצויים מנומקת למשרד הביטחון. במידה והבקשה להגשת התביעה מתקבלת, יעמוד החייל מול וועדה רפואית, הכוללת מומחים שמתמחים בבעיות נפשיות. אלו יכריעו האם החייל הוכיח קשר סיבתי ברור והאם בשל מחלתו, הוא אכן זכאי לפיצויים.
על כן, מומלץ להיעזר בתהליך בעורך דין המנוסה בתביעות נגד משרד הביטחון על מנת שיסייע בביסוס טיעון משכנע. כמו כן, מומלץ להצטייד בחוות דעת של פסיכולוג \ פסיכיאטר, על מנת שיהיה סימוכין רפואי לטענת החייל.
כמובן שאם בקשת החייל אינה מאושרת הוא רשאי לערער. אם לאחר ערעור לוועדה רפואית בערכאה גבוהה יותר דעתו עדיין אינו נחה, הוא רשאי לעתור לבית משפט.

עוד על מידע משפטי, תוכלו לקרוא באתר הנבחרת המשפטית.

אם אתם חשים כי חוויתם פגיעה נפשית כתוצאה מהשירות הצבאי, ייתכן ואתם זכאים לפיצויים כספיים גבוהים. גם אם אינכם בטוחים בכך, אנו מזמינים אתכם ליצור קשר עם משרדנו, על מנת שנוכל להסביר לכם על זכויותיכם. היעזרות באחד מעורכי הדין המנוסים במשרדנו עשויה לשפר משמעותית את סיכוייכם לזכות בתביעה.  

איש משפט

תוכן עניינים

רוצים לפרסם אצלנו באתר? השאירו פרטים ונחזור אליכם

אהבתם את הכתבה ? שתפו בקליק
כתבות אחרונות באתר
כתבות נוספות שאולי תאהבו